Om Kriminalvårdens Boksamlare
en tillbakablick av Gunnar Warren



”Böcker hava sina öden” sade redan en gammal romare. Och det gäller förvisso även idag när tryckta böcker för många blivit en slit-och-slängvara, och företeelsen som sådan fått konkurrens av olika digitala alternativ. Och när tiden för läsning som kulturkonsumtion lätt blir begränsad av en aldrig sinande lavaström av information och tv-serier som aldrig tar slut. Och när bokhyllor – om de alls används – mera fått till uppgift att hysa prydnadsföremål och accessoarer än att tjäna sitt ursprungliga ändamål. Förhoppningsvis är dock den s.k. Gutenbergsparentesen ännu inte sluten. Det är fortfarande många som tycker om att hålla i en riktig bok och på ett traditionellt sätt få ta del av andras ord och tankar. Att läsa, begrunda, gå tillbaka till, lära av, kanske låta sig påverkas.

En särskild lockelse finns väl i att läsa om sådant som genom arbetsliv eller andra erfarenheter ligger en själv nära om hjärtat. Det kan röra sig såväl om facklitteratur som om skönlitterära verk, som rört och berört.

Inom kriminalvården fanns under några decennier av 1900-talets andra hälft en sammanslutning med detta gemensamma intresse: Föreningen Kriminalvårdens Boksamlare. Ämnesområdet är mycket stort. Brott och straff har väl alltid tilldragit sig stort intresse, och både inrikes och utrikes har det skrivits mängder. Faktaböcker naturligtvis, men också otaliga vittnesmål som ur olika aspekter beskrivit samhällets sätt och förmåga att handskas med brotten och brottslingarna.

Av föreningens namn framgår att det inte bara handlade om att läsa, utan att söka och samla såväl ny litteratur på området som gamla skrifter och utgåvor. Initiativtagare och primus motor under alla år var byrådirektören vid Kriminalvårdsstyrelsens utbildningsavdelning Ingemar Lundkvist (1923-2000). Tillsammans med likasinnade Gunnar Lindberg (f. 1927), som då var bitr. skyddskonsulent i Växjö (sedermera regionchef i Malmö) men som också var engagerad i personalutbildningen i Stockholm, grundlade han i början av 1970-talet Kriminalvårdens Boksamlare, som snart visade sig intressant för åtskilliga andra.

Både Lundkvist och Lindberg var redan samlare av betydande format. Deras gemensamma intresse och samarbete hade redan dokumenterats genom en omfattande historisk återblick på biblioteks-
verksamheten vid landets anstalter från 1840-talet och framåt. Böckernas värld och fångarnas
publicerades i Biblioteksbladet nr 1969:4 och uppmärksammade en stor mängd fack- och skönlitteratur som behandlar detta område.

Föreningens ordförande under alla år var Ingemar Lundkvist. Lars Dahlsjö var ytterligare en permanent styrelseledamot. Gunnar Lindberg var initialt kassör, men efterträddes 1974 av Rosita Karlsson.

1972 började föreningen ge ut ett stencilerat medlemsblad i A4-format: Perspektiv-KBS. Ambitionen med tidskriften beskrevs på följande sätt:

Detta är det första numret av Perspektiv-KBS, medlemsblad för Kriminalvårdens Boksamlare.
Vårt huvudsyfte är att belysa kriminalvården och angränsande områden ur i första hand skönlitterär och historisk synvinkel. Genom essäer, recensioner och bibliografiska översikter skall vi informera om romaner, memoarer m.m.
Vi kommer däremot inte att konkurrera med facktidskrifter i ämnen som juridik, kriminologi och psykiatri. Inte heller skall vi i princip bli ett forum för den aktuella kriminalvårdsdebatten - men vi skall försöka ge perspektiv på den.
Ordet ”boksamlare” i föreningens namn får inte fattas alltför bokstavligt eller högtidligt. Vi skall inte bli en exklusiv bibliofilklubb. Men efter de förhandsnotiser som vi låtit sprida har vi erfarit att det också finns ett stort intresse för boksamlande inom vårt ämnesområde. Även detta specialintresse vill vi försöka tillgodose.
Som framgår av detta nummer börjar vi med tämligen blygsamma anspråk på teknik och utförande. Den fortsatta utvecklingen av föreningen får visa om vi kan satsa på en annan yttre standard. Kanske kan vi så småningom också utöka antalet nummer per år.
Vi hälsar föreningens medlemmar välkomna som läsare och medarbetare.

Bladet skulle ges ut med två nummer per år och medlemsavgiften var hovsamma 15 kr/år. I redaktionen ingick under alla år Ingemar Lundkvist, Gunnar Lindberg, Lars Dahlsjö, Leonard ”Lennart” Wälivaara (till 1987), Anne-Marie Alfvén-Eriksson samt under 1972-73 även Berit Mehlberg.

Föreningen hade redan från början haft uppbackning av generaldirektörerna Torsten Eriksson och Bo Martinsson. Under första året samlade man över 100 medlemmar/prenumeranter, företrädesvis tjänstemän inom kriminalvården, men också enskilda kriminalvårdsmyndigheter (varje anstalt, häkte och frivårdsenhet var ju på den tiden egen myndighet) och externa institutioner som bibliotek, socialkontor, domstolar och andra rättsvårdande inrättningar. Bland individerna fanns förstås flertalet av de högre befattningshavarna inom verket, men också många handläggare och administratörer. Efterhand också en allt vidare krets runt om landet – och i våra nordiska grannländer: exempelvis forskare och författare, radio- och tv-folk, ett och annat statsråd, Riksdagens Ombudsmän, åklagare och även några f.d. klienter.

Varje nummer inleddes med en ”löpsedel” – en översikt över vad som väntade läsaren; en stående presentation av föreningens styrelse och tidskriftens redaktion; en detaljerad innehållsförteckning med sidhänvisningar samt en löpande förteckning av nytillkomna medlemmar. I flertalet fanns också en löpande bibliografi över mer eller mindre nyutkommen litteratur om fängelse- och annan kriminalvård.

Föreningen och tidskriften fortlevde i 23 år. På grund av en allt dyrare distribution, möjligen också ålder och ett minskande externt intresse, kom det sista numret ut 1994. Då var Lundkvist 71 år och pensionerad. Medlemsavgiften var vid det laget 50 kr/år, men det räckte inte för att hålla verksamheten vid liv.

Då hade Perspektiv-KVS kommit ut med 41 nummer (fem år var de två numren sammanslagna till dubbelnummer) med i genomsnitt 26 sidor per utgåva (lägst 18 och högst 40), sammanlagt 1069 sidor. Totalt hade under åren 637 läsare/prenumeranter förtecknats: 498 enskilda personer, 59 kriminalvårdsmyndigheter och 80 externa institutioner.

Här fanns drygt 170 recensioner av främst nyutkomna böcker men även av en del äldre, liksom av några vetenskapliga avhandlingar; ett 40-tal historiska essäer, drygt 30 biografiska artiklar och över 30 inslag med eller om lyrik. Dessutom mer än 60 artiklar med övrigt, blandat innehåll. En komplett innehållsförteckning upptar 460 rader.

Bland medverkande skribenter hittar man – förutom de flitiga redaktörerna själva – bland andra
Bo Martinsson, Sven Fischier, Lars Bolin, Gunnar Marnell, Gunnar Rudstedt, Staffan Rudstedt, Klas Lithner och Kjell Å. Modéer, ävensom Maj Gårdstedt, Linnea Nyman, Maud Reuterswärd, Torstein Bergman och Christer Dahl. Och dikter av bland andra Carl Michael Bellman, Victor Ahrendorff och Tomas Tranströmer.

Bland rubrikerna: ”Svensk kriminalvårdshistoria – litet om källor och litteratur”, ”Från Elmira till Roxtuna”, ”Spånor från anteckningsblocket”, ”Detektivromaner i fängelsemiljö”, ”Grundbulten, Lasse Strömstedt och jag själv”, ”Svenskt spionfängelse”, ”Med tjyvarna som lekkamrater”, ”Den prostituerade slinkan Justitia”, ”Brott och straff i Vilda Västern”, ”Två skillingtryck om Amalthea”, ”Dubbelkommandot – ett stycke kriminalvårdshistoria på hög nivå”, ”Guntlack”,
”29 år på Gröna Ön” m.m. m.m.

En del är naturligtvis något passé vid det här laget, men generellt sett erbjuder innehållet en ovärderlig skatt av kunskap och utblickar, med information och analyser som är såväl gällande som intressanta och spännande även idag!

Den kompletta innehållsförteckningen finns nu i en sök- och sorteringsbar Excel-fil här. Den kan laddas ner för närmare djupdykningar och studier (högerklicka och välj "spara mål som").

Tidskrifterna finns bl.a. på Kungl. Biblioteket, Stockholms stadsarkivs bibliotek samt på universitetsbiblioteken i Lund, Stockholm, Uppsala och Umeå. De kan också finnas på ett lokalt bibliotek nära dig.

Närmare information kan även lämnas av Gunnar Warren () som dessutom gärna tar emot synpunkter, tankar och minnesbilder från dem som ”var med”!



Tillbaka till menyn


Produced by Gunnar Warren, Malmö, Sweden.
Comments? Further information? Please send !
First edition April 25, 2018