Eftermäle


Clas Livijn begravdes på Hedvig Eleonora kyrkogård, intill Östermalmstorg (som då hette Ladugårdslands torg). Tidningarna noterade dödsfallet och skrev bl.a. att man kunde ”högakta hans frisinnade tänkesätt, vidsträckta kunskaper, fasta och orubbliga sinne och stränga rättskänsla”. Livijn ansågs ha varit en god och hjälpsam person, hängiven inför det mänskliga lidandet, och generös.

Det bidrog kanske till att det inte fanns någon större förmögenhet efter honom. Bouppteckningen visar på en behållning av drygt 1600 riksdaler. Familjen hade inte råd att resa någon sten över honom, och ingen annan gjorde det tydligen heller. Graven var anonym redan i början av 1900-talet. Änkan och hennes sex oförsörjda barn tillerkändes av riksdagen en pension på 600 riksdaler årligen från och med 1845.

Beata Sophia dog den 19 oktober 1868, 74 år gammal. Fem av de sex barnen levde in i 1900-talet. Den äldste sonen Klas Gustaf Nikanor blev hovrättsråd, Johan Kristoffer blev officer (kaptenlöjtnant!) och Engelbrekt Karl blev grosshandlare och vice häradshövding. Grosshandlaren i sin tur fick för övrigt en son som också hette Claes (1905-1993) och var en känd musiker framåt 1930-talet. Han spelade bl.a. i TOGO-orkestern.

Clas Livijn och hans liv och författarskap fortsätter att locka och förbrylla. Den första levnadsteckningen kom redan 1850 (Adolf Iwar Arwidsson). Den mest heltäckande gavs ut 1913 (Johan Mortensen). 1990 blev han föremål för ett högtidstal i Svenska Akademien, av alla ställen... Samma år skrev författaren Torbjörn Säfve en roman som heter Kuperad lek eller Skändaren från Skänninge, som är en mycket fri - och inte särskilt rättvis - tolkning av Clas Livijn som person.

Och 1993 kom alltså till slut hans satiriska roman Riddar S:t Jöran – ett quodlibet ut i sin helhet. Inte i Sverige, men noggrant rekonstruerad av en forskare vid Freie Universität i Berlin, Stephan Michael Schröder. [Quodlibet: latin för "efter behag", företrädesvis använt i musikaliska sammanhang.]

Och så sent som 2017 kom en doktorsavhandling på svenska om hans författarskap: Fantasiens morgonrodnad av Ljubica Miočević vid Stockholms universitet.

Spader Dame har kommit i nytryck flera gånger. 1997 gav Svenska Akademien ut romanen i serien Svenska klassiker. Boken finns också, genom Akademins försorg, i sin helhet tillgänglig på internet: här!

På Youtube kan man höra Spader Dame som radiopjäs från 1990-talet. (I Skänninge finns, eller har åtminstone funnits, ett Clas Livijn-Sällskap.) Och Livijns testamente till kriminalvården, PM:n angående Sveriges försvarslöshetssystem, kan läsas här.



<Tillbaka                       Startsida                       Nästa>



Produced by Gunnar Warren, Malmö, Sweden.
Comments? Further information? Please send !
First edition January 13, 2002
Updated April 14, 2018