Kvarterets olycksfågel

Göran Warren som olycksfågeln Kalle


Svensk film (s/v) inspelad sommaren 1947.
Premiär på biografen Skandia i Stockholm den 5 januari 1948.

Manus: Per G. Holmgren (efter en fransk idé)
Regi: Per G. Holmgren
Foto: Sven Themaenius
Musik: Per Martin Hamberg
Arrangör: William Lind
Ljud: Sven Rydh
Inspicient: Olle Ås
Klippning: Lennart Wallén

I rollerna:
Ella Lindblom
Hans Strååt
Nils Hallberg
Sven-Eric Carlsson (Gamble)
Stickan Palm
Lasse Sarri
Göran Warren
Tor Garmark
Lillemor Appelgren
Babs Holmgren
Monica Nielsen
Erik Strandell
Arne Källerud
Arthur Fischer
m fl

Inspelad i Centrumateljéerna
Produktionsledare: Lennart Landheim
Produktion och distribution: Nordisk Tonefilm


Filmen fick skaplig kritik men kom något i skymundan för den första Kalle Blomkvist-filmen som hade premiär ungefär samtidigt.

Bengt Idestam-Almquist (Stockholms-Tidningen) skrev bl.a.
"Det är kanske inte så mycket Holmgren har att berätta, men han berättar det livfullt, med rörlig kamera, och han har god hand med barn."

Sten Böckmann (Sydsvenska Dagbladet) skrev
"Storyn har anor från Kästners Emil och detektiverna, men den berättas med vänlig och stillsam humor - och barnskådespelaren Lasse Sarri måste tillskrivas en egen lillgamla charm."

Helge Åkerhielm recenserade i MT (Morgon-Tidningen)
"P.G. Holmgren förefaller utveckla sig till en av vårt lands bästa barnfilmregissörer. Han måtte ha ett enastående handlag med barn och helt unga människor, så mjukt och självfallet får han dem att agera framför kameran. Lyssnar man en stund på grabbarnas samtal efter föreställningen får man snart klart för sig hur pricksäkert tonen är träffad.

Det är en vänlig och sympatisk anda i historien om gängets solidaritetsaktion för "olycksfågeln" Kalle, som har haft oturen att panga en dora för 900 kronor och som har en så orimligt hårdhänt pappa; manusförfattaren-regissören halkar skickligt över sentimentalitetens fallgropar. Gårdsfesten till förmån för insamlingen blir en höjdpunkt av kläm, fart och humör, och den slutliga bovjakten med pojkarna myllrande som små envetna insekter har både kraft och spänning. Synd bara att Söder inte längre har kvar hela sin särprägel - då kunde bakgrunden ha givit handlingen ett ännu effektivare stöd.

"Olycksfågeln" själv dominerar knappast, men Göran Warren gör honom till en ytterst utpräglad typ; man känner verkligen med honom där han med hängande huvud kliver upp för trappan till den väntande avbasningen. Stickan Palm och Lasse Sarri framträder som huvudfigurer i ett ovanligt väl samspelt gäng. Ett par gangsters i 20-årsåldern spelas utmärkt av Nils Hallberg och Sven-Erik Carlsson - den senare gör i stort sett om sin prestation från Ungdom i fara. Även här finns en hård vilja och en beslutsamhet som kanske under andra omständigheter kunde ha gjorts fruktbärande. När det gäller vuxet folk är Holmgren däremot än så länge en ganska klen psykolog, och det finns inte mycket att ta på, vare sig för Ella Lindbloms bussiga syrra eller Hans Strååts unge folkskollärare."Home


Produced by Gunnar Warren, Malmö, Sweden.
Comments? Further information? Please send !
First edition February 17, 2000
Updated January 30, 2013